Fodmap Recept

  • Diner
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Bijgerecht
    • Nagerecht
  • Lunch
    • Soep
  • Dressing & (Dip)Saus
    • Dips
    • Saus
    • Dressing
  • Tussendoortje
    • Gebak
    • Koek
  • Ontbijt
    • Brood

Beenham met groenten en pastinaakpuree

Beenham met groenten en pastinaakpuree
Beenham met groenten en pastinaakpuree
  • Bereidingstijd: 20 minutes
  • Kooktijd: 60 minutes
  • Porties: 4
Print Voedingswaarden (per portie)

Voedingswaarden (per portie)

  • Calorieën: 432 Kcal
  • Carbohydrate Content: 42,9 g
  • Fat Content: 17,7 g
  • Fiber Content: 10,7 g
  • Protein Content: 26,9 g
  • Saturated Fat Content: 10,4 g
  • Sodium Content: 826,8 mg
  • Unsaturated Fat Content: 5,7 g

Beenham met groenten en pastinaakpuree

By Vero december 15, 2018

De feestdagen staan weer voor de deur... Dan komen er weer heerlijke recepten op tafel, voor familie of juist voor vrienden. Verras jouw gasten eens met dit heerlijke gerecht, dat ook nog eens FODMaP-arm is! Pastinaak is weer terug van weggeweest, een vergeten groente. Interessant aan pastinaak is dat deze juist beter groeit in koud weer! Pastinaak heeft veel goede eigenschappen, doordat deze zoetige groente aardig wat foliumzuur, vitamine C, vezels, kalium en antioxidanten bevat. 

Ingrediënten

  • beenham naturel - 500 gram
  • courgette - 100 gram
  • tomaten - 3 stuks
  • Arla lactosevrije roomkaas - 50 gram
  • verse bieslook - 3 gram
  • verse peterselie - 3 gram
  • verse basilicum - 3 gram
  • italiaanse kruiden - 1 theelepel
  • AH Culinair vloeibaar bakboter - 15 gram
  • water - 10 ml
  • pastinaak - 800 gram
  • maggi bouillonblokje - 1 blokje
  • roomboter - 50 gram
  • zout en peper - naar smaak
  • staafmixer

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Was de tomaten en de courgette. Snijd beide in stukken.
  3. Was de verse peterselie en verse bieslook en snijd of knip deze in kleine stukjes.
  4. Meng de lactosevrije roomkaas met de verse bieslook en peterselie en breng op smaak met zout en peper.
  5. Haal de beenham uit de verpakking en bestrooi de beenham met zout, peper en Italiaanse kruiden.
  6. Verwarm de helft van de bakboter in een koekenpan.
  7. Leg de beenham voorzichtig in de koekenpan en bak alle zijden goudbruin.
  8. Haal de beenham uit de koekenpan en leg deze in een ovenschaal. Giet voorzichtig het bakvocht erbij.
  9. Verkruimel het bouillonblokje door het bakvocht. Voeg tevens het water en de kruidenroomkaas toe. Roer het mengsel door.
  10. Leg de stukjes tomaat en courgette in de ovenschaal rondom de beenham.
  11. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Bak de beenham in 50 minuten gaar. Giet elke 10 minuten de jus (zonder groenten) over de beenham.
  12. Schil ondertussen de pastinaak met een dunschiller en snijd daarna de pastinaak in stukken.
  13. Vul een pan met de pastinaak, voeg zoveel water toe dat de pastinaak ondergedompeld is.
  14. Breng de pastinaak aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten op gematigd vuur koken.
  15. Giet de pastinaak af.
  16. Voeg de roomboter toe aan de pastinaak en pureer de pastinaak. Breng de pastinaakpuree op smaak met zout en peper.
  17. Verdeel de pastinaakpuree over de borden.
  18. Haal de beenham uit de oven. Snijd de beenham in plakken. Verdeel de plakken over de borden.
  19. Verdeel de groenten en de saus uit de ovenschaal over de borden.
  20. Verdeel de verse basilicum (eventueel in kleinere stukjes) over de groenten.
  21. Serveer de beenham met groenten en pastinaakpuree warm.
Allergenen

Allergenen

lactose (roomkaas)

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

You may also like

Kipspiesjes voor op de barbecue fodmap
View Recipe

Kipspiesjes voor op de barbecue

Biefstukspies BBQ
View Recipe

Biefstukspies met groene kruiden

Geroosterde bospeen met parmezaan
View Recipe

Geroosterde bospeen met parmezaan

Post navigation

← Luxe slamelange met rosbief
Rood fruit met mascarponeroom →

Comments (2)

  • Marta februari 27, 2021 at 5:32 pm Reply

    Beste Veronique,
    Ik maakte de beenham met pastinaak, maar begreep niet goed wat ik met stap 9 moest doen: de roomkaas door de pastinaak puree, of door de saus van de beenham(en wanneer)?.

    • Vero februari 27, 2021 at 6:20 pm Reply

      Beste Marta,

      Wat leuk dat je dit recept hebt gemaakt! De bedoeling is dat de kruidenroomkaas bij de beenham toegevoegd wordt, gelijk nadat je de beenham in de ovenschaal hebt gedaan en het verkruimelde bouillonblokje aan het bakvocht hebt toegevoegd (in de ovenschaal). Ook de groenten van stap 10 voeg je toe voordat je de ovenschaal in de oven zet.

      Ik ben heel benieuwd hoe je het recept vond en waar je zelf de kruidenroomkaas aan hebt toegevoegd!

      Groetjes, Veronique.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over Fodmaprecept Vero

Mijn naam is Veronique en ik ben verzot op lekker eten! Natuurlijk wel graag zonder vervelende klachten achteraf.
Wanneer je te horen krijgt dat je het FODMaP-dieet moet volgen, kan dat best schrikken zijn. Veel producten mogen niet, boodschappen doen en bij anderen eten kan een verschrikking zijn. Vandaar deze site met recepten voor mensen die het FODMaP-dieet volgen of die bezoekers krijgen die het FODMaP-dieet volgen. Omdat iedereen lekker eten en een rustige buik verdient!

View all posts

Social

Facebook
Instagram

Laatste recepten

  • Fris en romig aardbeienijs
  • Frisse rucolasalade met rode druiven
  • Kipspiesjes voor op de barbecue
© 2015 - 2019 Fodmaprecept.nl | disclaimer | colofon