Fodmap Recept

  • Diner
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Bijgerecht
    • Nagerecht
  • Lunch
    • Soep
  • Dressing & (Dip)Saus
    • Dips
    • Saus
    • Dressing
  • Tussendoortje
    • Gebak
    • Koek
  • Ontbijt
    • Brood

Klassieke kaasfondue

Klassieke kaasfondue
Klassieke kaasfondue
  • Bereidingstijd: 10 minutes
  • Kooktijd: 20 minutes
  • Porties: 4
Print

Klassieke kaasfondue

By Vero oktober 26, 2018

De dagen worden weer korter, het is weer tijd om gezellig binnen te genieten van lekker eten! Kaasfondue is van vroeger uit een typisch wintergerecht. De kazen die in de zomer werden gemaakt, waren in de winter alleen nog goed eetbaar door ze te smelten. Hierdoor ontstond een kaassoep die werd gegeten met wat er maar voorhanden was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar genieten van kaasfondue en combineren met allemaal lekkere hapjes. Voor de foto heb ik gekozen voor speltstokbrood, verschillende groenten en fruit, maar verschillende vleesproducten zijn ook erg lekker! Knakworstjes, gehaktballetjes en kipstukjes zijn zeker het uitproberen waard!  In dit recept is de kaasfondue zelfgemaakt. De meeste voorverpakte kaasfondues zijn namelijk niet FODMaP-arm. Albert Heijn heeft nog wel twee verse verpakkingen (AH Boeren Kaasfondue en AH Zwitserse Kaasfondue, beiden in zak) die FODMaP-arm zijn, daar moeten nog wel wat ingrediënten aan toegevoegd worden (zie verpakking).

Ingrediënten

  • droge witte wijn - 250 ml
  • Emmentaler - 300 gram
  • gruyère - 300 gram
  • lactosevrije halfvolle melk - 2 eetlepels
  • maizena - 1,5 eetlepel
  • nootmuskaat - 1 mespuntje
  • peper en zout - naar smaak
  • fonduepan

Bereiding

  1. Snijd of rasp de Emmentaler en Gruyère in kleine stukjes.
  2. Giet de witte wijn in de fonduepan en verhit de wijn totdat deze tegen de kook aan.
  3. Zet het vuur laag en voeg al roerend telkens een beetje kaas toe. Roer goed door tot de kaas gesmolten is.
  4. Maak een papje zonder klontjes van de lactosevrije melk en de maizena.
  5. Voeg het maizenapapje toe aan de kaasfondue en blijf goed roeren.
  6. Breng de kaasfondue op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  7. Laat de kaasfondue nog twee minuten sudderen, zorg wel dat deze niet kookt.
  8. Wanneer de kaasfondue dik genoeg is om aan een stukje stokbrood te blijven hangen, is de kaasfondue klaar.
  9. Serveer de kaasfondue warm (liefst op een fonduestel zodat de kaasfondue warm en gesmolten blijft) met bijvoorbeeld stokbrood, verschillende soorten groenten en fruit of wat je maar lekker vindt!
Allergenen

Allergenen

Lactose, lactose (kaas)

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

You may also like

Kipspiesjes voor op de barbecue fodmap
View Recipe

Kipspiesjes voor op de barbecue

Biefstukspies BBQ
View Recipe

Biefstukspies met groene kruiden

Geroosterde bospeen met parmezaan
View Recipe

Geroosterde bospeen met parmezaan

Post navigation

← Aardbeiencrumble met sinaasappel
Tosti met yorkham →

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over Fodmaprecept Vero

Mijn naam is Veronique en ik ben verzot op lekker eten! Natuurlijk wel graag zonder vervelende klachten achteraf.
Wanneer je te horen krijgt dat je het FODMaP-dieet moet volgen, kan dat best schrikken zijn. Veel producten mogen niet, boodschappen doen en bij anderen eten kan een verschrikking zijn. Vandaar deze site met recepten voor mensen die het FODMaP-dieet volgen of die bezoekers krijgen die het FODMaP-dieet volgen. Omdat iedereen lekker eten en een rustige buik verdient!

View all posts

Social

Facebook
Instagram

Laatste recepten

  • Fris en romig aardbeienijs
  • Frisse rucolasalade met rode druiven
  • Kipspiesjes voor op de barbecue
© 2015 - 2019 Fodmaprecept.nl | disclaimer | colofon