Fodmap Recept

  • Diner
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Bijgerecht
    • Nagerecht
  • Lunch
    • Soep
  • Dressing & (Dip)Saus
    • Dips
    • Saus
    • Dressing
  • Tussendoortje
    • Gebak
    • Koek
  • Ontbijt
    • Brood

Brownies met gezouten karamel

Brownies met gezouten karamel
Brownies met gezouten karamel
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 55 minutes
  • Serving: 24
Print Nutrition facts (per portion)

Nutrition facts (per portion)

  • Calories: 197Kcal
  • Carbohydrate Content: 20,6g
  • Fat Content: 11,9g
  • Fiber Content: 0,4g
  • Protein Content: 2,6g
  • Saturated Fat Content: 7,1g
  • Serving Size: 1
  • Sodium Content: 37,3mg
  • Sugar Content: 15,3g
  • Trans Fat Content: 0,0g
  • Unsaturated Fat Content: 1,6g

Brownies met gezouten karamel

By Vero oktober 12, 2016

Deze brownies met gezouten karamel zijn heerlijke traktaties, voor een verjaardag, een feestje of gewoon lekker voor jezelf! De brownies en de gezouten karamel zijn geheel FODMaP-proof en dat doet gelukkig niets af van de smaak! In de familie en op mijn werk zijn deze brownies zo goed ontvangen dat ik al meerdere vragen naar het recept heb gehad.  Het maken heeft even tijd nodig, maar dan heb je zeker wat lekkers om van te genieten! Je kan helemaal zelf bepalen hoe groot je de brownies met gezouten karamel uiteindelijk wilt snijden. In dit recept zijn er 24 stukjes brownies met gezouten karamel uit de gehele brownie gesneden. Elk stukje wordt gezien als één portie (de brownies zijn aardig machtig!). Daarnaast is het mogelijk om de brownies met gezouten karamel in te vriezen. Verpak deze dan in een goed afsluitbaar bakje of in aluminiumfolie.  Dit recept is een FODMaP-proof variant van de  Brownies met gezouten karamel van Femke (foodblogger van etenvolgensmij.com).

Ingredients

  • Gezouten karamel:
  • fijne kristalsuiker - 50 gram
  • water - 2 eetlepels
  • gezouten roomboter - 30 gram
  • lichte basterdsuiker - 50 gram
  • Minus L slagroom lactosevrij - 75 ml
  • zeezoutvlokken - 0,5 theelepel
  • Brownies:
  • gezouten roomboter - 150 gram + extra
  • Swiss noir 72% chocolade - 225 gram
  • kristalsuiker - 200 gram
  • vanillesuiker - 1 theelepel
  • eieren - 4 stuks
  • speltbloem - 125 gram
  • zout - 1 mespuntje

Instructions

  1. Begin met het maken van de gezouten karamel. Meng de tafelsuiker en het water in een steelpan op laag vuur.
  2. Laat de suiker volledig oplossen en breng het mengsel aan de kook. Laat koken tot een bruine karamel ontstaat.
  3. Neem de pan van het vuur en voeg al roerend met een garde de basterdsuiker toe.
  4. Voeg daarna al roerend met een garde de boter en de slagroom toe. Blijf goed roeren, anders komen er harde klonten suiker in de karamel.Roer tot een glad mengsel.
  5.  Zet de steelpan weer op laag vuur en laat sudderen totdat de karamel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te  blijven hangen.
  6. Neem de steelpan met karamel van het vuur en laat de karamel afkoelen tot de karamel dikker wordt.
  7. Voeg de zeezoutvlokken toe. Laat deze niet oplossen in de karamel.
  8. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  9. Laat de chocolade en de roomboter gezamenlijk au-bain-marie smelten. Roer tot een glad mengsel.
  10. Neem de gesmolten chocolade van het vuur en laat iets afkoelen.
  11. Klop in een kom de eieren los. Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en roer goed door.
  12. Giet al kloppend de gesmolten chocolade toe.
  13. Zeef de bloem met het zout boven de kom met het chocolade-eimengsel.
  14. Spatel losjes de bloem door het chocolade-eimengsel.
  15. Vet een bakvorm of ovenschaal in met de extra roomboter.
  16. Schenk de helft van het browniebeslag in de bakvorm of ovenschaal.
  17. Schenk dan de helft van de gezouten karamel over het browniebeslag. Verdeel hierbij de gezouten karamel evenredig.
  18. Schenk het overige browniebeslag over de laag gezouten karamel heen. Tik op de bakvorm om het beslag glad te krijgen.
  19. Bak de brownie met gezouten karamel ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
  20. Haal de ovenschaal naar voren en giet voorzichtig de overgebleven gezouten karamel over de brownie.
  21. Laat de brownie nog 20 minuten bakken in het midden van de oven.
  22. Controleer met een cocktailprikker of de binnenkant van de brownie met gezouten karamel gaar is. Als er wat brownie aan de cocktailprikker blijft zitten, is deze nog iets nat van binnen. Wil je de brownie goed gaar hebben, laat deze dan nog even in de oven staan.
  23. Neem de brownie met gezouten karamel uit de oven en laat deze in de bakvorm afkoelen.
  24. Als de brownie geheel is afgekoeld, snijd deze in stukjes. Haal de stukjes uit de vorm en serveer.
Allergens

Allergens

ei, gluten (spelt), Lactose, lactose (roomboter)

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

You may also like

Fris en romig aardbeienijs
View Recipe

Fris en romig aardbeienijs

Frisse rucolasalade met rode druiven
View Recipe

Frisse rucolasalade met rode druiven

Sorbetijs van banaan en aardbei
View Recipe

Sorbetijs van banaan en aardbei

Post navigation

← Tex-Mex salade
Boerenkool met rookworst →

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Over Fodmaprecept Vero

Mijn naam is Veronique en ik ben verzot op lekker eten! Natuurlijk wel graag zonder vervelende klachten achteraf.
Wanneer je te horen krijgt dat je het FODMaP-dieet moet volgen, kan dat best schrikken zijn. Veel producten mogen niet, boodschappen doen en bij anderen eten kan een verschrikking zijn. Vandaar deze site met recepten voor mensen die het FODMaP-dieet volgen of die bezoekers krijgen die het FODMaP-dieet volgen. Omdat iedereen lekker eten en een rustige buik verdient!

View all posts

Social

Facebook
Instagram

Laatste recepten

  • Fris en romig aardbeienijs
  • Frisse rucolasalade met rode druiven
  • Kipspiesjes voor op de barbecue
© 2015 - 2019 Fodmaprecept.nl | disclaimer | colofon