Fodmap Recept

  • Diner
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Bijgerecht
    • Nagerecht
  • Lunch
    • Soep
  • Dressing & (Dip)Saus
    • Dips
    • Saus
    • Dressing
  • Tussendoortje
    • Gebak
    • Koek
  • Ontbijt
    • Brood

Zelfgemaakt vanille-extract

Zelfgemaakt vanille-extract
Zelfgemaakt vanille-extract
  • Bereidingstijd: 5 minutes
  • Porties: 25-50
Print

Zelfgemaakt vanille-extract

By Vero februari 9, 2019

In veel recepten wordt vanille-aroma of vanille-extract gebruikt, vooral in zoete recepten. Vanille is een heel fijn natuurproduct die een zoete smaak geeft aan je gerecht, waardoor je minder of geen suiker toe hoeft te voegen aan je recept. Vanillepeulen, of vanillestokjes, zijn de stampers van speciale orchideeën. De beste vanillepeulen komen van de orchideeën uit Madagaskar. Vanille-aroma bestaat niet uit vanille, maar uit vanilline. Vanilline kan gewonnen worden uit vanillepeulen, maar dit wordt vaak niet gedaan. Dat komt omdat er minder vanillepeulen beschikbaar zijn dan de vraag ernaar. Vanilline is meestal synthetisch en wordt voornamelijk uit lignine gehaald, een bekend product uit de papierindustrie. Vanille-extract is over het algemeen heel duur, omdat vanille-extract wel echt van vanillepeulen wordt gemaakt. Daarbij is vanille-extract in veel winkels niet verkrijgbaar.  Zelf vanille-extract maken is heel makkelijk en een stuk voordeliger dan vanille-extract kopen! Je hebt eigenlijk maar twee ingredienten nodig: alcohol met een hoger alcoholpercentage dan 35% en vanillepeulen! Wodka is een fijn product om te gebruiken, omdat deze soort alcohol over het algemeen weinig smaak en geur heeft. Maar wil je wel een speciale smaak, kan je bijvoorbeeld gin gebruiken, whiskey of rum (let op, rum is hoog in FODMaPs. 10 ml rum is beperkt toegestaan (30 ml is hoog in FODMaPs). In de meeste recepten wordt er hooguit 4 tot 8 ml vanille-extract gebruikt, dus dan zit je onder de 10 ml). Let op: pas na ongeveer zes weken is het vanille-extract klaar voor gebruik! Daarnaast is zelfgemaakt vanille-extract niet geschikt voor kinderen wanneer het vanille-extract in gerechten wordt gebruikt die niet worden opgewarmd!

Ingrediënten

  • vanillepeulen - 3 stuks
  • wodka - 200 ml
  • weckfles

Bereiding

  1. Maak de weckfles goed schoon en droog.
  2. Snijd de vanillepeulen in de lengte open en doe deze in de weckfles.
  3. Voeg de wodka toe.
  4. Sluit de weckfles goed af en schud goed door.
  5. Zet de weckfles met vanille-extract op een droge, donkere plek. Schudt de weckfles twee keer per week goed door. Na ongeveer 6 weken is het vanille-extract gereed voor gebruik.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

You may also like

Fris en romig aardbeienijs
View Recipe

Fris en romig aardbeienijs

Frisse rucolasalade met rode druiven
View Recipe

Frisse rucolasalade met rode druiven

Sorbetijs van banaan en aardbei
View Recipe

Sorbetijs van banaan en aardbei

Post navigation

← Eihapje met runderrookvlees
Mini kaascrackers in drie smaken →

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over Fodmaprecept Vero

Mijn naam is Veronique en ik ben verzot op lekker eten! Natuurlijk wel graag zonder vervelende klachten achteraf.
Wanneer je te horen krijgt dat je het FODMaP-dieet moet volgen, kan dat best schrikken zijn. Veel producten mogen niet, boodschappen doen en bij anderen eten kan een verschrikking zijn. Vandaar deze site met recepten voor mensen die het FODMaP-dieet volgen of die bezoekers krijgen die het FODMaP-dieet volgen. Omdat iedereen lekker eten en een rustige buik verdient!

View all posts

Social

Facebook
Instagram

Laatste recepten

  • Fris en romig aardbeienijs
  • Frisse rucolasalade met rode druiven
  • Kipspiesjes voor op de barbecue
© 2015 - 2019 Fodmaprecept.nl | disclaimer | colofon