Fodmap Recept

  • Diner
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Bijgerecht
    • Nagerecht
  • Lunch
    • Soep
  • Dressing & (Dip)Saus
    • Dips
    • Saus
    • Dressing
  • Tussendoortje
    • Gebak
    • Koek
  • Ontbijt
    • Brood

Suikerbrood

Suikerbrood
Suikerbrood
  • Bereidingstijd: 30 minutes
  • Kooktijd: 50 minutes
  • Porties: 10
Print

Suikerbrood

By Vero december 20, 2015

Suikerbrood, wat heb ik dat gemist! Maar als je een cakeblik in huis hebt (en een deegroller), heb je zo zelfgemaakt en heerlijk suikerbrood! Lekker voor in het weekend, of tijdens de feestdagen voor een uitgebreid ontbijt! Het suikerbrood is na bakken nog ongeveer 3 dagen te nuttigen. De speltbloem (Abdij Speltbloem) die ik hiervoor gebruik is te verkrijgen bij de grotere winkels van Albert Heijn. De parelsuiker kan je krijgen bij een echter bakker die zelf zijn/haar producten bakt (neem wel even een zakje of bakje mee waar de bakker deze in kan doen). Greinsuiker is te verkrijgen via groothandelketen Hanos.

Ingrediënten

  • lactosevrije halfvolle melk - 125 ml
  • gist - 1 zakje (7 gram)
  • zout - 1 mespunt
  • speltbloem - 350 gram + extra
  • eieren - 2 stuks + 1 extra
  • roomboter - 25 gram + extra
  • kaneelpoeder - 1 mespunt
  • parelsuiker/greinsuiker - 150 gram

Bereiding

  1. Verwarm de melk in een pannetje totdat deze lauw is. Voeg ondertussen het gist toe, roer goed door.
  2. Strooi de bloem op een kneedplaat of grote snijplank. Maak een kuiltje in het midden.
  3. Giet de melk voorzichtig in het kuiltje. Let hierbij op dat alle gist mee komt.
  4. Klop de 2 eieren los. Voeg de losgeklopte eieren samen met het kaneelpoeder en de 25 gram roomboter toe in het kuiltje.
  5. Strooi het zout op de rand van de bloem.
  6. Kneed dan met 1 hand het deeg. Houd je andere hand schoon, om eventueel extra ingrediënten toe te kunnen voegen. Kneed het deeg tot een soepel deeg dat niet meer plakt.
  7. Snijd 1/3 van het deeg en leg dit apart. Duw het overige gedeelte wat open en vul deze opening met de parelsuiker of greinsuiker. Kneed voorzichtig door, zodat de suiker goed verdeeld wordt over het deeg.
  8. Pak dan het kleine stuk deeg en rol deze met een deegroller tot een ovalen plak deeg, welke het met suiker gevulde deeg compleet omvat. Druk de randjes goed aan.
  9. Vet een cakeblik in met roomboter. Voor een lekker randje, voeg een beetje suiker toe aan de binnenkant van het cakeblik.
  10. Doe het deeg in het cakeblik. Dek deze af met een stuk plastic folie. Laat het deeg 30 minuten rijzen.
  11. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden Celsius.
  12. Verwijder het plastic folie van het cakeblik na het rijzen. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei.
  13. Plaats het cakeblik in de oven. Bak het suikerbrood in 50 minuten gaar.
  14. Laat het brood nog even afkoelen voordat het aangesneden wordt. Genieten maar!
Allergenen

Allergenen

ei, gluten (spelt), lactose (roomboter)

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

You may also like

Fris en romig aardbeienijs
View Recipe

Fris en romig aardbeienijs

Frisse rucolasalade met rode druiven
View Recipe

Frisse rucolasalade met rode druiven

Sorbetijs van banaan en aardbei
View Recipe

Sorbetijs van banaan en aardbei

Post navigation

← Italiaanse Fricandeau
Pesto alla Genovese →

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over Fodmaprecept Vero

Mijn naam is Veronique en ik ben verzot op lekker eten! Natuurlijk wel graag zonder vervelende klachten achteraf.
Wanneer je te horen krijgt dat je het FODMaP-dieet moet volgen, kan dat best schrikken zijn. Veel producten mogen niet, boodschappen doen en bij anderen eten kan een verschrikking zijn. Vandaar deze site met recepten voor mensen die het FODMaP-dieet volgen of die bezoekers krijgen die het FODMaP-dieet volgen. Omdat iedereen lekker eten en een rustige buik verdient!

View all posts

Social

Facebook
Instagram

Laatste recepten

  • Fris en romig aardbeienijs
  • Frisse rucolasalade met rode druiven
  • Kipspiesjes voor op de barbecue
© 2015 - 2019 Fodmaprecept.nl | disclaimer | colofon